Het wordt weer warmer, het gras begint weer te groeien en we gaan weer vaker op pad met onze honden. Heerlijk toch? Jazeker! Maar helaas zijn de eerste teken op honden ook alweer gespot. Wat kan je doen om het ongemak door deze dieren tot een minimum te beperken?
Hoe komt je hond aan teken?
Teken zijn in Nederland van het voorjaar tot het najaar aanwezig. Ze leven met name in lang gras, struiken en bomen. Ze laten zich vanaf een wat hogere plek op de hond (of op een ander dier of mens) vallen en bijten zich vast in de huid om bloed te kunnen drinken. Teken kunnen ziektes bij zich dragen, met name de ziekte van Lyme, Babesia en Ehrlichiose. Hiervan kan je hond erg ziek worden.
Wat kan je preventief doen?
- Er zijn middelen te koop die teken doden in de vorm van banden, sprays of druppels. Wat het meest geschikt is hangt af van je dier en je eigen voorkeur. Let op: gebruik producten voor honden nooit op katten, dit is zeer gevaarlijk. Vooral in de warmste en vochtigste maanden kan het prettig zijn om een dergelijk middel te gebruiken.
- Controleer je hond na een wandeling op teken. Verwijder teken die vast zitten zo snel mogelijk om de kans op ziektes zo klein mogelijk te houden (en vergeet niet om jezelf ook te controleren). De meeste teken zitten in holtes (o.a. oksels, staartbasis), rond de oren en bij de hals.
- Vermijd lang gras en struikjes, hierin zitten de meeste teken. Sommige bossen staan ook bekend om hun grote aantal teken.